Kasteel van Xivert

Lokale namen Castillo de Chivert, Castell de Xivert
Staat
Ruïne, maar wordt gerenoveerd
Toegangsprijs
Gratis
Afstand vanaf Peñiscola
26-27 km (30 minuten)
Faciliteiten
Kleine parkeerplaats, picknicktafel, informatieborden (Spaans, Catalaans & Engels)
De twee torens, gebouwd door Tempeliers

Route vanaf Peñiscola

1. Neem de CV-141 het binnenland in.
2. Blijf rechtdoor gaan tot de laatste rotonde aan het eind van de weg, neem hier de 4e afslag richting Santa Magdalena de Pulpis & Castellón.
3. Sla na ongeveer 15 km linksaf. Deze afslag is vrij lastig te vinden, aangezien het een kleine „cami” is. Na de afslag richting Alcalà de Xivert (nord/norte) passeer je aan de linkerkant allereerst een autodealer en een restaurant. Vervolgens is passeer je aan de linkerkant een zandweg. Daarna, net voor de fly-over, is er een geasfalteerde weg aan de linkerkant. Dit is de „cami” die je moet hebben.
4. Volg deze weg tot je de kleine parkeerplaats van het kasteel bereikt.

Het oude Moorse dorp
Buitenste kasteelmuur met een Arabische inscriptie

Geschiedenis

Het kasteel van Xivert is een kasteel uit de 10e eeuw dat gelegen is in het laaggeberte Serra d’Irta. Het is gebouwd op een 370 meter hoge heuvel die uitkijkt over een vallei. In de Middeleeuwen was het kasteel van groot strategisch belang, omdat het de controle had over de weg tussen Barcelona & Valencia.
De bouw van het kasteel is door de Moren in de 10e eeuw begonnen. Tegenwoordig zijn er nog steeds invloeden van de Moren zichtbaar, zoals bijvoorbeeld een Arabische inscriptie in de muur van het kasteel. Het kasteel bleef in handen van de Moren tot 1234, toen koning Jacobus I van Aragón het gebied veroverde. De islamitische, Moorse bevolking gaf de controle over het kasteel vreedzaam over, waardoor ze in hun dorp mochten blijven wonen. Koning Jacobus I gaf het kasteel aan de Tempeliers, een Christelijke ridderorde. De Tempeliers hebben het kasteel verder uitgebreid, met een 2e verdedigingsmuur en 2 ronde torens. Een aantal jaar nadat de Tempeliers in 1312 door de paus werden opgeheven, is het bestuur van het kasteel overgenomen door de Orde van Onze Lieve Vrouwe van Montesa.
In de 16e eeuw had de regio te maken verschillende aanvallen van Barbarijse piraten en een opstand waarin het dorp naast het kasteel werd geplunderd. Als gevolg van de opstand besloot koning Filips III dat de Moren zich moesten bekeren tot het Christendom en anders verbannen zouden worden. Na de verbanning van de Moorse bevolking is het dorp naast het kasteel verlaten. In de 17e eeuw verloor het kasteel zijn militaire functie en is het in verval geraakt.

Beschrijving

Om bij het kasteel te komen kun je met de auto, zie onze beschrijving hierboven, of te voet gaan. Wanneer je gaat lopen, ga dan goed uitgerust, want het is een wandeling van ruim 4 kilometer door heuvelachtig gebied. Het laatste deel van de weg is een slingerende grindweg door de bossen van het natuurpark Serra d’Irta. Wij vonden de weg niet slecht, maar op het internet zijn er zat mensen die er anders over denken. Dus of de weg is onlangs verbeterd of wij zijn gewend geraakt aan dit soort wegen, die in deze omgeving veel voorkomen.
Net voor de ingang van het kasteel is er een pad naar rechts. Dit pad gaat om het kasteel heen, naar het Moorse dorp dat ongeveer 20 tot 30 meter onder het kasteel ligt. Vroeger was het dorp ongeveer 1.5 hectare groot. Eén van de huizen in het dorp is gerenoveerd. Verder is er niet veel over van de huizen, cisterne en de moskee die hier vroeger hebben gestaan.
Het kasteel zelf is ook een ruïne, al is er nog van alles zichtbaar. Waaronder de twee torens en de binnenste kasteelmuur, gebouwd door de Tempeliers. Ook de buitenste muur, met de Arabische inscriptie, is nog in vrij goede staat. Verder is er ook nog een kapel en een cisterne te bezichtigen. Op de top van de heuvel, waar het kasteel ligt, heb je een prachtig uitzicht op de vallei.
Instagram
Youtube
LinkedIn
Share